Van Habsburg tot Bismarck: geschiedenis van Duitsland (1500-1871) (2 tot 3 lezingen)

In deze lezingen wordt de geschiedenis van de Duitse gewesten geschetst vanaf de geboorte van Karel V (Habsburg) in 1500 tot de eenmaking van Duitsland onder Bismarck, de Pruisische minister-president in 1871.

De Habsburgers waren de machtigste Europese vorsten van de eerste helft van de Nieuwe Tijd. Hun absolute macht in talrijke en uitgestrekte territoria werd echter voortdurend ondermijnd door de Duitse keurvorsten, het particularisme van de verschillende standen en door het opkomend protestantisme. De Dertigjarige Oorlog waarin deze krachten zich bundelden, was dan ook een catastrofe voor het Duitse Rijk. Onder meer hiervan profiteerde Brandenburg-Pruisen om zich te ontwikkelen tot een nieuwe Europese mogendheid. Onder haar leiding zal Duitsland ten koste van Oostenrijk moeizaam één gemaakt worden in de 19de eeuw, een periode waarin de Duitse industrialisatie een hoge vlucht kende. Tegelijk groeiden nationalistische bewegingen uit de Befreiungskriege tegen Napoleon en uit de romantische aandacht voor een roemrijk verleden.

Enkele thema’s die aan bod komen zijn:
De macht van de Habsburgers. De Dertigjarige Oorlog en de wederopbouw van het Duitse Rijk in barokstijl. De opkomst van Pruisen. Wat is het verschil tussen Duitsland, Pruisen en Oostenrijk? Wie was Sissi? Napoleon en de Befreiungskriege. De Duitse eenmaking onder leiding van Pruisen. Duitsland en de Industriële Revoluties.